Tuesday, June 29, 2010

BATU KURAU BANJIR???

banjir kilat di batu kurau..sekitar jam 7.30 malam, setelah 2 jam menunggu, aku mencipta sejarah apabila meredah banjir tersebut setinggi paras lututku..hanya tawakal dan doa mengiringiku...











Saturday, June 26, 2010

Mukjizat di sebalik BISMILLAH...

tazkirah di hari Jumaat...juga kiriman dari seorang sahabat..sekadar berkongsi ilmu dengan teman-teman..


BISMILLAH adalah sebutan/nama singkat dari lafaz 'BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM' yang bermaksud 'Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.'


KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH

1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail..

2. ' BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam. '(Hadith Qudsi)

3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.

5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

6. Jumlah huruf dalam BISMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 (QS. AL Muddatsir: 30).Ibnu Masud berkata: ' Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari. '

7. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, ' Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. '

8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.

10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca..

sekadar renungan.....

kiriman dari sorang teman maya..Mungkin ramai dh lihat email ini..sekadar berkongsi buat renungan kita bersama...

gambar ini diambil oleh seorang jurufoto yg telah melariskan jualan akhbar di Perancis pada hari ia disiarkan


kisahnya bermula apabila pasangan (suami? isteri?) kepada burung layang-layang ini terlantar antara hidup atau mati, kerana dilanggar oleh kereta ketika terbang rendah.

Disinilah ia menghantar makanan kepada pasangannya itu, dan menemaninya dengan penuh setia dan kasih sayang..


Sekali lagi ia terbang dan datang membawakan makanan, namun ia sangat terkejut apabila mendapati pasangannya telah mati..ia cuba menggerak-gerakkan pasangannya itu..satu keadaan yang jarang dilihat bagi burung atau binatang sepertinya..

Menyedari pasangannya sudah tidak bergerak, dan tidak akan kembali lagi kepadanya, ia mengeluarkan bunyi seolah-olah sdang menangisi pemergian itu dengan hiba..

dan akhirnya menerima hakikat bahawa pasangannya itu telah pergi meninggalkannya buat selama-lamanya...
hidup menjadi sepi



begitulah kasih sayang yang Allah cuptakan antara sesama makhluknya..Manusia bagaimana?
pastinya burung yang ditinggalkan pasangan...hidup menjadi sepi..kita manusia.....?


Tuesday, June 22, 2010

BINGKISAN UNTUK ABAH

lelaki itu tersenyum gembira
menyambut kelahiran puteri sulungnya
dipanjatkan rasa syukurnya ke hadrat ilahi
di atas kurniaan yg berharga itu
lalu iqamat dibacakan di telinga kirinya

hari demi hari
puteri itu dibelai dan dijaga dengan penuh rasa tanggungjawab
dibesarkan bagai menatang minyak yang penuh
dimanjakan dengan belaian guraumu yang indah
apabila kesalahan dilakukanku kemarahanmu membara
rotan melengkari tubuhku
air mataku mengalir dipipi
namun, ku mengerti bahawa
itu didikan supaya aku menjadi insan yang berguna

ketika usiaku semakin menginjak dewasa
kau pergi meninggalkan aku
meninggalkan seluruh keluargamu
hidupku begitu sunyi setelah pemergianmu
kau membawa sekali semangatku ini
untuk seketika aku merasa kehilangan

Pemergianmu mendewasakan aku
mengajar aku betapa penting erti hidup
untuk menjadi insan yang berguna

pemergianmu mengajar aku
bagaimana harus mencintai dan menyayangi
bagaimana harus tulus berkorban dan bersabar
bagamana harus berjuang demi anak-anaknya

hingga saat terakhir hayatmu
engkau terus berdoa demi kebahagiaan anak-anak
semalam aku menemuimu
aku menangis
mengenang segala salah dan dosaku kepadamu
bersama embun fajar aku sertakan doa
semoga kau mendapat tempat terbaik disisiNya


video

Saturday, June 19, 2010

cinta pandang pertama???


masihkah korang ingat cinta pertama korang?
aku ingat lg
cinta pandang pertama aku..
atau lebih kepada cinta tepuk sebelah tangan
masa tu aku tingkatan 1 dan dia tingkatan 3
kawanku kata itu cinta monyet
ada aku kisah
yang aku tau aku rasa bahgia je bila nmpk die
aku pun xtau ape keistimewaan die..
nk kata hensem tu biasa je
mungkin kerana karakter die
bermula dari cinta pandang pertama itu
aku mula mengerti erti rindu, kasih dan sayang
yang mengajar aku bahawa hidup ini perlu ada masam manisnya
tawa, tangis, gurau senda, rajuk
semuanya bersatu menjadi satu
yang membentuk warna-warna kehidupan
yang lebih indah dari biasa
pujangga mengatakan cinta pandang pertama sukar dilupakan
ya, aku akuinya
bukan mudah untuk melupakan dia
bertahun juga untuk aku mencari penggantinya
tp ianya bukanlah pengakhiran bg ku
tetapi titik permulaan bagi satu kehidupan yang baru
yang mana aku sedia untuk menghadapinya

:::BOS BARU:::

topik pagi ni bos baru...hehehe..masuk ari ni dh 5 ari bos baru start keje..nama bos baru aku ni Dipo Nogoro bin Janius, adik ipar bos aku yg lama dulu....tengok nama die pun dh semacam kan...bos aku ni org indonesia tp dah lama menetap kat malaysia, muda lg mayb around 30 something...

dia ada kat tepeng 2 hari seminggu je, yg selebihnya kat kl.....i like...^_^
klu nk compare ngan bos lama, yg ni lg dasyat...luaran nmpk sempoi gile tp dalamannya die, tegas beb...klu dulu boleh gak mengulat sekali sekala tp yg ni xbrani aku...keje die mesti siap ontime...klu xde keje pun, kene pandai2 cari keje...huhuhuhu....

tp aku suke cara die...keje die mmg sistematik... dari A sampai Z, haruslah ikut prosedur..dari benda yg remeh hingga la yg sebesar2nya, haruslah PERFECT....

ape2 pun aku harap hubungan ktorg berjalan dengan lancar..hub bos ngan pekerja eh! jangan slah anggap plak...:p



Wednesday, June 16, 2010

cuti-cuti_samb

perjalanan dari batu kurau ke kota bharu...
ada suka-teruja-marah-bengang...
sume ada...
jom layan...

di tasik banding
adikku yg bongsu


my cousin yg sengal...:p

wajah bakal pengantin

dgn ines yg comey...


nurul izzati qistina..







pakjang yg baru pertama kali menerima menantu



sebahagian drpd rombongan lelaki






Friday, June 11, 2010

cuti-cuti....

wah, xsabarnye nk cuti esok..nk pegi kelantan ikut rombongan kahwen (nk ambil berkat)...hehehehe..sebenarnya cousin aku kawen ngan org klantan..disebabkan xcukup driver, makjang aku ajak la aku g skali...thanx ye makjang sbb ajak kite...

alang2 nk g klantan, boleh la aku cuti-cuti malaysia skali...dapat gak release tension ckit otak aku yang tengah serabut ni...nk lupa semua masalah kat tepeng ni....huhuhu.....mana nk tau, balik bercuti je aku jd segar megar ke mungkin lebih ceria klu nk compare 2-3 ari lepas mukaku yg agak suam-suam kuku...bak kata awie dlm lirik lagu die.* berarak mendung awan yang kelabu*.....hahahaha..

hopefully perjalanan esok berjalan dgn selancar-lancarnya...smoga perkara yg tidak diingini berlaku sepanjang aku drive nnt...smoga aku mendapat ketenangan di sana....jom layan....(hatiku telah berada di kelantan)...ngeeeeee




video

T_T

banyak mana pun perkara sedih yang menyelubungi diri aku skang, aku akan cube lawan sekuat hati..even air mata menitis tetap akan menitis..setiap yang berlaku hari ini atau semalam mungkin menyimpan suatu rahsia pada hari esok atau hari yang seterusnya bukan? rahsia itu adalah cabaran untu aku tempuh dgn sabar yang penghujungnya mmg kite sendiri tidak ketahui..sesungguhnya setiap kesukaran yg berlaku ini pasti akan disertai kesenangan di kemudian hari..^_^

Tuesday, June 8, 2010

...

di saat masa kian menghampiri..
mendapat msg drpd seseorang yg tdk dikenali..
tersentap hati ini apabila menerima khabar itu..
moga hati ini kuat menghadapi..
moga dipermudahkan jalan hidup ini..

:::Aktiviti Hujung Minggu:::

bangun pg ni, terasa lenguh satu badan..masuk ofis pun dalam keadaan xbermaya..mana taknye, smalam menhabiskan masa sehari suntuk mengecat rumah....dari dinding luar umah hingga siling umah...huh! puas hati, cuma siling umah sempat cat separuh je..xpe2, next week aku sambung cat lg...^_^

aku ni nama je ada adik beradik ramai (5 beradik je) tp yg buat kejenye aku sowang je..nk harap adik2 aku ngan abang2 aku, hampeh..balik2 aku jg yg kene....untung mak aku, anak pempuan die sowang je tp semua keje boleh buat..dari mengecat umah smp meracun rumput, aku yg buat (ececececeh, puji diri sendiri nmpk)....kadang2 terasa hati gak ngan abang2 aku yg lepas tangan tp nk wat camne, aku je yg tinggal ngan mak...yg lain semuanya merantau...nk xnk terpakse juga buat...nasib badan...huhuhuhu....

Saturday, June 5, 2010

lagenda budak setan_sad ending..:((

malam td berkesempatan menonton wayang cite LAGENDA BUDAK SETAN bersama cik nasha yg baik hati...cite die mmg best..empat jiwa dengan empat rahsia cinta..apa yg aku boleh katakan ttg filem ini..cinta itu tidak pernah mati walaupun sedekad telah berlalu..

sesungguhnya cinta kasya kepada ayu tiada bandingan..
setulus hati dan sepenuh harapan cinta itu didambakan..
cinta yg pergi membunuh kasya dan juga ayu yg terpaksa berkorban..
cinta yg didamba tanpa onak dan duri, terlalu sukar utk dipenuhi..
berkorban utk cinta, sedih utk cinta, menangis kerna cinta
dan menerima segalanya kerna cinta...
kesayuan ini ada dalam perasaanku..
perasaan ini ada dalam hatiku..
hati ini pernah ada cinta itu..
hidup harus diteruskan dgn tenang walaupun didalam hatinya tiada siapa yg tahu..
cinta akan terus mekar dan kekal selama-lamanya di dalam hati setiap pencinta...


video

p/s: part yg paling berkesan dalam hati aku bila azmi memukul ayu pada malam sebelum ayu xcident...terasa sangat mendalam..

Friday, June 4, 2010

::ADAMAYA::

mmg agak lambat utk aku tulis tajuk entry kali ini...ADAMAYA..
bkn ape, aku suka sangat lagu tema die...
lirik die kalau kite hayati betul2, mmg menyentuh hati..
mungkin lirik itu ada kene mengena dgn jalan hidupku...
dia yang hadir dalam hidupku membawa sinar bahgia..
dia membuat aku lupa pada kisah cinta yang lama...
dia membuat perjalananku penuh dgn suka duka, gelak tawa...
setiap detik bersamanya membuat hidupku cukup indah...
awak, terima kasih kerana hadir dalam hidup ini...
wah, jiwang la pula...
jom layan lagu ni...YANG TERINDAH..

video

layannnn...

tiba2 macam best je dengar lagu ni...
cukup indah dari alif satar..
jom layan..

video

Thursday, June 3, 2010

dokor cakap.....................

smalam jmp doktor gigi....doktor cakap lg 3minggu datang balik..die nk cabut gigi bongsu....klu xcabut, bengkak ni akan datang balik dlm 2-3 bln lg...wah, mcm menakutkan je nk cabut gigi...aku last skali cabut gigi kat klinik pun masa darjah 3..tu pun doktor salah cabut gigi...terus aku fobia ngan doktor gigi....

tp kan klu dapat doktor ensem pun best gak, mana nk tau boleh kurangkan rasa sakit masa cabut tu...hehehehehe (gatal tol aku ni..^_^)...tp xmungkin la sbb doktor yg check aku smalam muka garang, tinggi, badan besar plak tu...aku harap sangat dia xganas bila cabut gigi aku nnt...klu x, tu mungkin kali terakhir aku cabut gigi kat klinik...ngeh ngeh ngeh....

Tuesday, June 1, 2010

:::gusiku bengkak:::

bgun pagi td
terasa sengal di bahagian gusi sebelah kiri
pasti di bahagian gigi bongsuku
waaaaaa
gusiku bengkak
sungguh aku tidak suke keadaan ini
masuk tengah hari
mula terasa menyucuk2 di bahagian itu
nk senyum pun sakit
apatah lg nk makan
td pun makan bubur je
tengok kat cermin pipi dh kembung sebelah
huhuhuhu
perlu ke berjumpa dgn doktor
wah, takutnye nk jmp
kalau kene cabut mcm mana
tiba2 teringat masa darjah 4 dulu
doktor salah cabut gigi
pastu terus fobia jmp doktor
tampal gigi pun xpernah
apatah lg nk cabut gigi
waaaaaaaaaaaaaaa, tolong!!!

Ronggeng time!!!!!!

smalam aktiviti meronggeng bersama cikfau...abis je kenduri kat umah aisyah (kenduri kesyukuran utk baby die), kami telah menyerang taiping sentral...

aktiviti 1:
masih lg berbaju kurung, layan wayang cite prince of persia (cik jijah jngan jelous ye)...hohoho, tersangat la best cite ni...xrugi aku tengok..coming soon, lagenda budak setan, zoo dan the karate kid....Taiping Sentral, tunggu kedatangan kami nnt...cikfau, minggu depan kite shopping baju!!!

aktiviti 2:
shopping ngan en.h di ipoh....ngeeeee, teramat la suke aktiviti ini..beli kasut, kain pasang, kemeja dan novel Cinta Sufi (karya Ramlee Awang Murshid)...barang2 lain akan menyusul kemudian...:)