Sunday, November 20, 2011

tidak terkata~~~



saya yg teruja
dalam hati ade taman

cewah!

tp yg pasti hati saya sedang berbunga-bunga

Wednesday, November 16, 2011

Tentang DIA

alhamdulillah, sudah 38 hari hidup bersama DIA. Setakat ini semuanya berjalan dengan lancar cuma ade beberapa yg perlu improve sikit..38 hari bersama Dia, byk yg dipelajari tentang diriNYA.
1. DIA jenis yg suka bersarapan pagi jenis berat sebelum pergi kerja. Pada awalnya agak sukar utk membiasakan diri kerna saya bkn jeni yg makan pagi. Tp skang alhamdulillah, berjaya melakukannya.

2. DIA yg jenis xsuka makan pedas..Jd selepas ini saya perlu kurangkan sedikit pedas dlm masakan

3. DIA jenis yg tidak cerewet dalam soal makan. Klu xsempat masak, goreng telur pun sudah mencukupi..alhamdulillah

4. DIA seorang yg menepati masa. klu berjanji pukul 9 keluar, pukul 8.55 dh kene siap semuanya..klu x, telingaku menjadi tebal mendengar bebelannya....hehehe

5. DIA seorang abang yg tegas kepada adik2nya..w/pun tegas, die sangar sayangkan adik2nya..yg itu saya boleh lihat pada perwatakannya..

6. DIA seorang sangat kemas dalam segala hal terutama hal yg melibatkan kereta. ilyanie, sila pastikan kereta anda bersih sebelum DIA menggunakan kereta anda..*take note*

7. DIA seorang yg penyabar dengan perangai saya..^_^

8. dan yg paling penting DIA sayangkan saya dan SAYA sayangkan DIA

saya masih lg belajar utk mengenali DIA...SAYANG, insha allah saya akan buat yg terbaik utk kamu....


Friday, November 11, 2011

Cerita 3: persandingan antara aku dan dia

saya yg cintakan dia..



sahabat yg sentiasa disisi....luv u all


bersama ila dan suami...:)









meraikan saya sbg keluarga mereka...

























p/s: kisah ku bermula dari saat itu, sebagai seorang anak, isteri, dan menantu...mereka ini menjadi sebahagian daripada jiwa dan kehidupanku..semoga perjalanan ini sentiasa dilindungi dan diberkati olehNya....

Friday, November 4, 2011

beraya di kg mertua..

insha allah, raya haji ini disambut bersama keluarga mertua di rawang..ini kali pertama raya bersama mereka....smoga semuanya berjalan dgn lancar..

Monday, October 24, 2011

cerita 2: saat diijab kabul..

sedikit sedutan ketika saat diijabkabul..:)
moment yg sangat indah



video

cerita 1: akad nikah

pada awal rancangan, akad nikah diadakan ptg jumaat selepas asar..setelah berbincang dgn kadi, akad nikah diginjakkan pada jumaat malam...alhamdulillah, dengan satu lafaz, aku menjadi miliknya...Ya Allah, aku bersyukur padaMu kerana dipermudahkan urusan akad nikah pada malam tersebut



baru selesai make up...


sedikit tazkirah dari kadi...


saat di ijab kabul..:)


dia milikku..


mertuaku..


sebahagian dari keluargaku..




aku miliknya..

alhamdulillah, akhirnya saya menjadi miliknya...



Wednesday, October 5, 2011

counting days...:)

hari ini hari last bekerja...sbb esok dh start cuti selama seminggu....preparation kawen still on progress..little bit tired sbb nk siapkan keje ofis b4 bercuti panjang...:)..tinggal lg 2 hari sebelum diijab kabulkan..wink-wink~~~...mood gedik sudah datang ye kawan2...^_^

Friday, August 26, 2011

Sesungguhnya Aku Rindu Padanya

sempena menyambut hari lebaran yg bakal tiba beberapa hari lg, saya ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua..mohon maaf di atas segala kesilapan sama ada disengajakan atau tidak..kepada kawan2 yg bercuti di kampung, smoga kalian semua selamat sampai dan berhati2 memandu..

raya kali ini agak suram sbbnya abang2 sume xbalik..utk tahun ini, hanya beraya bersama mak ngan adik2 saja..dan ini raya kali ini merupakan tahun ke-4 beraya tanpa abah...i'm really miss him..

moga syawal kali ini, kita semua dilimpahi kegembiraan dan kebahgiaan...insha allah..jemput datang rumah ye..:)



video

Monday, August 1, 2011

RAMADHAN datang lagi

Salam Ramadhan Al-Mubarak. Sempena 1 Ramadhan ini, saya mengambil kesemptan utk memohon kemaafan di atas segala kesalahan dan kesilapan. Dan juga minta dihalalkan segala keterlanjuran tingkah laku atupun tutur bicara sama ada disedari ataupun tidak disedari.


Moga Ramadhan tahun ini dapat menzahirkan kerahmatan dan keberkatan bersama....bersama-sama lah kita semua memanfaatkan bulan ramadhan ini dengan sebaik mungkin dan berdoa semoga bulan ramadhan tahun ini bkn yg terakhir buat kite semua..insha allah

Tuesday, July 19, 2011

~~need someone~~

emosi xstabil bila memikirkan majlis perkahwinan yg bakal tiba..need someone to share...huhuhuhu

bunga pahar vs bunga pelamin ~ part 2

alhamdulillah, selesai satu perkara. Bunga pahar dan bunga telur utk diletakkan di pelamin sudah selesai. almost 2 month nk buat ni semua..ade lg 2 jenis bunga telur yg saya buat (saya xletak gmbr disini) masih lg dalam proses utk diletakkan dlm beg goodies bg pihak vip..




ni bunga telur yg akan diletakkan di pelamin




p/s: tengah bertungkus lumus utk menyiapkan paper bag...!__!

Tuesday, July 12, 2011

*senyum*

alhamdulillah, dalam masa 2 minggu ni 4 perkara telah diselesaikan.
yang pertama- kad kawen telah selamat smp minggu lepas..:)) kad pun telah siap dimasukkan dlm sampul....simpan dlm kotak, next month baru nk mula buat



yang kedua- fitting baju..2 minggu lepas juga bersama en. tunang pergi ke butik kak gee utk pilih baju..utk persalinan rumahku, saya memilih kombinasi putih dan hijau..untuk rumah en.tunang, die memilih warna dark purple..pada asalnya saya memilih kombinasi pink purple, tp en. tunang xsetuju..huhuhuhuhu..die cakap baju lelaki tu wane die jambu...akhirnye, die memilih songket dark purple. i follow...


yang ketiga -test hiv- Rabu minggu lepas bersama en.tunang pergi ke hospital taiping utk test hiv. Alhamdulillah, org pun xramai, lebih kurang setengah jam settle sume


yang keempat - kursus kawen - akhirnya, en.tunang berjaya menghadiri kursus kawen minggu lepas setelah beberapa kali tertangguh. dan saya? telah mengambil kursus tersebut 4 tahun yg lalu..hehehehe


*senyum*

Tuesday, July 5, 2011

Wednesday, June 29, 2011

my checklist..

perasaan sangat cuak skang ni..tinggal 3 bulan 10 hari je lg....jom usha checklist saya..masih ade separuh lg yg xsettle lg..:((

♥ PROSEDUR PERKAHWINAN ♥
Kursus kahwin --> done
Kebenaran kahwin
Ujian HIV
Kadi

♥ NIKAH ♥
Tempat --> xconfirm lg sama rumah atau masjid
Persalinan nikah :: baju, veil, tudung, kasut :: --> done
Make-up and accessory --> done
Bunga tangan --> DIY
Bantal nikah

♥ SANDING ♥
Tempat --> rumah
Pelamin and deco --> L Gee Bridal --> deposit paid
Persalinan sanding :: baju, veil, tudung, kasut :: --> L Gee Bridal
Make-up and accessory --> include with baju
Bunga tangan
Meja makan beradap -->under katering
Bilik pengantin --> DIY

♥ BERTANDANG ♥
Tempat --> rumah En Tunang
Pelamin and deco --> no need
Persalinan sanding :: baju, veil, tudung, kasut :: --> L Gee Bridal, deposit paid
Make-up and accessory --> include with baju
Bunga tangan -->
Meja makan beradap --> under katering

♥ PHOTOGRAPHER ♥
Nikah
Sanding
Outdoor
Bertandang
--> all done booking with Abang bad, deposit paid


♥ SAMPINGAN ♥
Food --> done, KKM Katering
Door gift --> ongoing
Kad kahwin --> Done, minggu ni dapat
Kanopi --> under katering
Bunga telur --> DIY, ongoing
Bunga manggar
Guest book
Kompang boys --> dh booking
Penanda arah --> done, tinggal nk print je
DJ & PA system

Thursday, June 23, 2011

kad sudah settle...^_^

alhamdulillah, isu pasal kad kawen dh settle...saya tempah dgn sahabat masa blajar dulu..klu nk tengok boleh ke blog die http://galerikadkahwinpenang.blogspot.com/ atau terus ke kedai die di penang...stakat ni alhamdulillah, xde masalah nk berurusan dgn mereka..sangat berpuas hati..ni contoh kad ktorg buat..


draf kad kawen en.tunang





dan ini yg saya punya...^_^




Thursday, June 16, 2011

SAYA SAYANG KAMU EN.TUNANG



DIA
bukanlah manusia yang sempurna
tiada cacat tiada cela
tapi dia adalah dia
yang bersyukur dengan kelebihannya
dan redha akan kekurangannya
dan untuk itu
SAYA SAYANG KAMU
kerana kamu adalah EN. TUNANG saya..
^_^

Tuesday, June 14, 2011

TQ Tag..

comey x? hehehehe...insha allah, saya akan gunakan ikon yg comel ni dlm majlis kawen nnt..utk sementara ini, ikon ini akan digunakan utk Tq tag dan juga cenderahati utk VIP.....




Monday, June 13, 2011

salam takziah...

mendapat perkhabaran dari sahabat saya mengatakan bekas coursemate masa blajar dulu, Zaifah Hashim telah kembali ke rahmatullah pg td..Agak lama die menderita akibat penyakit yg berkaitan dengan sendi tulang..last time, saya jumpa die adalah pada tahun 2008 bersama kawan2 yg lain...masa tu hampir menitis air mata kami semua melihat keadaan arwah...nk berjalan pun xboleh..Arwah pernah keluar dalam surat khabar metro (klu xsilap saya) utk mencari pekerjaan yg sesuai dgn keadaannya..Al-fatihah, moga arwah ditempatkan dikalangan orang yg beriman..Buat keluarganya, moga kalian semua tabah dan redha dengan pemergiannya..sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui apa yg terbaik utk umatNya.

Monday, June 6, 2011

letih....!!!!

letih.....letih....letih...

itu yg saya rasa hari ni..

nk senyum pun dh xlarat

lantaran sehari suntuk berada di Selama utk festival futsal semalam

kesannya pada hari ini..


tiada mood


T_T

Friday, June 3, 2011

hunting barang kawen~~~part 1

alang2 pegi kl, saya nekad utk mencari barang2 kawen utk majlis saya nnt..misi pertama saya adalah cadar kawen..lokasi? SOGO...hehehe

mak aiii, punye la ramai orang kat sogo ni...kebetulan ade sale plak..sampai nk cari parking pun kene pusing 2-3 kali baru dapat...last skali, en. tunang parking kereta di jalan blakang je..

disebabkan saya datang dgn en.tunang, maka pergerakan saya agak terbatas...xboleh nk usya lama sangat sbb en.tunang saya tdk suka bersesak2 utk membeli barang...huhuhuhu..saya sangat tidak suka..T_T

akhirnya saya jmp barang yg saya cari...cadar yg saya pilih tu warnanya putih krim..dan berbingkai silver..its just simple..but for me, its look nice..yg penting en.tunang pun suka..hehehe

Wednesday, June 1, 2011

cerita adikku..

sebelum tu nk ucap tahniah kat adikku, fadhil yg berjaya menempatkan diri di UIA campus nilai...last week berkempatan menghantar adikku bersama en.tunang dan emak tersayang di UIA PJ. Xde ape cite yg menarik pun cuma nk share aktiviti last week je..hehehehe


Tuesday, May 31, 2011

D.I.Y: Bunga telur VS Bunga Pahar

Bismillahirrahmanirrahim....

buat masa ni, saya sedang sibok menD.I.Y bunga telur dan bunga pahar...hehehe..tersangatla rajin diriku ini... sumber inspirasi saya ambl dari gmbr2 dibawah....^_^






buat masa ini saya telah membuat 3 design utk 3 pihak yg berlainan..hasil yg saya buat akan diupload kemudian...doakan saya ye...:))

Friday, May 27, 2011

saya rindu kamu juga

membaca post sahabat saya di fb
saya juga sangat rindu sama kamu WAN SUHAILA
bila mau ketemu ni...

Thursday, May 26, 2011

tolong saya...

ade sape2 tahu kenapa saya tidak boleh sign out dr blog...nk reply comment pun xboleh...huhuhuhu..tolong la saya...

----------- tiada tajuk ------------

siapa kata kawen ni senang
senang kot bg org yg punya duit beribu riban
petik jari je, sume boleh dapat
tp bg saya, sume kene usaha sendiri
dari perkara besar hingga la yg kecil-kecilan
mungkin klu ade arwah, bebanan mungkin berkurangan
org luar mungkin nmpk saya senang ati utk majlis perkahwinan ini
tp dalamannya hanya saya je yg merasai
betapa susahnya saya mengumpul duit utk majlis ini
tanpa bantuan ahli keluarga sendiri mahupun sesiapa
semua org punya kepentingan diri
macam2 dugaan yg terpaksa saya lalui
dari segi wang ringgit, keluarga, kerjaya mahupun tekanan dr sekeliling

kadang2 saya letih dgn semua ini
ada masanya saya terasa give up
ada kalanya saya menangis sendirian
ada sesiapa yg tau?
tiada
hanya saya yg menanggung semuanya

tetapi
saya tdk boleh mengalah
tidak boleh tunduk pd kekurangan ini
saya perlu bangkit
bangkit utk meneruskan perjalanan yg terhenti ini

Ya Allah, ko permudahkan lah segala urusanku ini
sesungguhNya hanya Engkau yg memahami ape yg terbaik buatku

Wednesday, May 25, 2011

sensitip bebenor...

kebelakangan ini, hati saya sangat sensitif..

seperti hari ini

saya jeles ngan kawan2 yg keluar lunch ngan pasangan masing2

tp saya tidak

diulangi: saya jeles ok..

saya selalu makan sorang2..

:((

Saturday, May 21, 2011

Jalan-jalan Cari Makan...

sempena hari wesak, kami berdua telah meluangkan masa utk makan t/hari together-gether..hehehe...lokasi di Matang Gelugor





Tuesday, May 17, 2011

Selamat Hari Guru



nk ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada sume cikgu2 yg kat luar sana tu


especially cikgu2 yg pernah mengajar saya dari sekolah tadika smp la ke universiti


Jasamu akan ku kenang hingga akhir hayat


luv u so much..<3 <3 <3

Sunday, May 15, 2011

Saturday, May 7, 2011

SELAMAT HARI IBU ^_^

Sempena sambutan Hari Ibu ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu utk mak saya, Kamariah Binti Hashim yg telah bersusah payah melahirkan, menjaga dan mendidik saya hingga kini. Tanpamu, siapalah kami semua...SAYANG kamu sangat2..



Kat bawah ni, saya sertakan satu video klip buat mak dan kite semua..sangat terkesan dihati saya..Bagi saya, sehebat mana pun kita di mata dunia, tp dipandang hina jika tidak menjalankan tanggungjawab seorang anak..Sesungguhnya syurga itu di bawah telapak kaki IBU....Sama-samalah kite renungkan




video



Seorang lelaki datang dengan Rasulullah s.a.w dan bertanya: Siapakah manusia yg paling berhak utk aku layan dengan sebaik-baiknya: Baginda menjawab: "Ibu Kamu" dia bertanya lagi: "Kemudia Siapa?" Baginda menjawab: "Ibu Kamu" dia bertanya lagi: "Kemudian Siapa?" Baginda menjawab: "Ibu Kamu" dan dia bertanya lagi: " Kemudian Siapa?"Baginda menjawab: "Ayah Kamu"




mulakan hari anda dengan SENYUMAN~~~~

Friday, May 6, 2011

boss VS pekerja

saya terpanggil utk berkongsi isu hubungan boss dgn pekerja apabila berlaku satu insiden di pejabat kebelakangan ini. Insiden tersebut menyebabkan hubungan kami dengan bos menjadi renggang sedikit. Tidak lagi seperti dulu. Saya tidak menyalahkan mana-mana pihak. Cuma apa yg berlaku, mengajar saya ttg kehidupan..ramai diantara kita menganggap hubungan bos nan pekerja isu yg remeh. Bagi saya, hubungan bos dan pekerja adalah isu yg sangat penting. Sbb ape? Sbb ianya mempengaruhi persekitaran kita bekerja. Bayangkan klu boss masuk ofis dgn muka yg masam, kite sbg pekerja menjadi takut utk bertegur dgn bos. Ini akan menjadikan komunikasi antara 2 belah pihak akan menjadi tegang.

jom kite tengok ciri-ciri bos yg baik..

hormatilah bekerja bawahan anda tak kira lah dia hanya berkelulusan rendah sebab kalau nak org menghormati anda mulakanlah dengan menghormati org lain. Jangan dengan pegawai2x atasan je baru nak `berbaik-baik'.. pekerja bawahan yg menjadi tulang belakang, korang taknak pandang pula dia.

Memahami tugasan para pekerja. Janganlah sebagai ketua tu tau nak mengarah je, cubalah memahami tugas-tugasan para pekerja korang tu baru senang dan yakin semasa nak beri arahan. Karang pekerja korang tu buat kerja lambat mcm siput sedut korang gak yang mengamuk.

tunjukkanlah kredibiliti anda sebagai ketua. Bukannya bermaksud menjadi tegas atau terlalu garang ke, terlalu lembut ke.. agak2xlah. Cuma buktikan jg kerja anda sebagus, sebaik dan sehebat para pekerja anda. Takkan lah nama je ketua tp kerja hempeh~ kan??






dekati pekerja anda. (bukan suruh tackle ye) Sebaik-baiknya anda mengenali latar belakang staf anda sebab bimbang tersentuh isu2x yg sensitif para pekerjanya tu.


DAN

anda sebagai PEKERJA yg baik plak (macam saya ok!)

hormatilah ketua anda. Walau macamana pun, dia tu ketua korang. xkisah la die tua ke muda ke@ kawan ke lawan ke @ atau sewaktu dengannya..Ingat! dia tu bos, jadi semasa kerja tu ingatlah, dia tu ketua anda. Kalau dak kat luar pejabat tu, lain la cerita..hehe ;)

Bekerja la dengan bersungguh-sungguh. Ada proses mendapatkan pekerjaan ni memerlukan proses temu duga kan? Jadi kalau dan dpt pekerjaan yg dikehendaki tu, buktikan la anda layak mendapat dan memegang jawatan tu.

Memahami ketua anda. Mesti faham apa kemahuan ketua tu, @ emosi dia masa tu ka @ apa tugasan ketua anda.

SELAIN ITU!!!

majikan dan pekerja mesti pandai mengambil hati. Bukannya nak membodek pun. Ape salahnya kalau ketua tu puji2x sikit hasil kerja staf dia, xluak pun. Mungkin dgn cara itu, mesti dia lebih bersemangat nak hasilkan kerja yg lebih baik masa akn datang. Kalau staf bawahan tu pula, bukannya memuji untuk `merasuah' tp anda menghargai @ mangkagumi sifatnya sebagai seorang ketua. At least, dia tau gak yg para pekerja menyenangi cara dia bekerja.

ada interaksi antara ketua dan staf bawahan. Ni penting bagi memudahkan pengurusan kerja tu berjalan lebih lancar, membuatkan wujud keselesaan bekerja bersama (taklah kekok kan??) selain tu, teguran tu hendaklah dilakukan dengan cara yg betul, janganlah pula sampai menjatuhkan air muka.



bagi saya hubungan kedua-dua belah pihak amatlah penting dalam mencapai matlamat bersama. Namun, bagaimana utk merealisasikan, ianya bergantung kepada kita semua..Fikirkanla....^_^

Duitku Melayang...$$$$


Sudah lumrah memakai kereta
skali rosak, ratusan juga yg keluar
AGL ku sayang
kite kan dh tukar bearing smalam
jangan buat perangai lg ye
kesianla kat tuanmu ini
bulan depan nk renew insurans ngan roadtax lg
sabar ye sayang

Saturday, April 30, 2011

saya mau bercuti!!!

Fikiran saya serabut
saya mahu bercuti
sape mau ajak saya????
awak xnk ajak saya ke??

Friday, April 29, 2011

DIY: Bunga Tangan

Jom bercerita tentang bunga tangan. Insha allah, bunga tangan nnt saya akan buat sendiri. Dalam kepala ini telah berlegar-legar idea utk membuat bunga tangan tu. Tp saya xpasti mahu memilih yg mana satu sbb semuanya saya suka...hehehe


Ramai pengantin kini suka pilih bunga hidup..cantikkan?





Bunga kristal ni pun cantik. Tp mcm susah je nk buat..huhuhu



Saya sangat suka bunga tangan jenis butang ini. Sangat unik ok dan praktikal.. sbb ape? sbb pas kawen boleh guna balik..hehehe





kalau nk lebih kreatif lagi, buat je guna kertas..bkn saja unik tp sangat menjimatkan..cuma nnt berdoa la byk2 supaya tidah hujan pada majlis nnt..klu x, nnt hancusss....




dan pilihan saya adalah
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




Bunga stokin..hehehe..sangat cantikkan..dan saya pernah membuatnya pada majlis pertunangan dulu. tp bukan yg ini la..saya punya wana biru turqoise..hehehe



p/s: gambar-gambar diatas ehsan en.google..:))