Thursday, December 19, 2013

mood~~~

agak lama menyepi...
banyak nk dicerita dan dikongsikan
tp xtau nk mula dari mana...
hmmmm~~~~

Monday, November 11, 2013

hilangnya seorang sahabat.....

pukul 4.30 pagi semalam, en.suami kejut bangun, katanya ada byk kali juga la misscall dan msg..check miscall, keluar nombor yg xkenali...ok, check msg plak, adalah 4 msg..terus baca msg cik lai...terdiam, terkedu, sukar dipercayai, semuanya menjadi satu...rosmawati yusoff sudah meninggal dunia...masa tu en.suami tengah bg susu kat nurin...en.suami tanya kenapa, aku hanya mampu jawab sahabat meninggal...

Aku masih lagi termenung di katil..betulke msg yg lai hantar ni..nk reply, kredit plak expired..rasa sebak menyelubungi diri, terus tatap muka nurin...apa agaknya perasaan suami arwah ini..tabahkah dia menghadapi dugaan ini...arwah meninggalkan 2 org anak yg masih kecil lebih kurang usia 3 tahun dan seorang lg 3 bln...xdpt aku bayangkan, betapa sukarnya menghadapi kenyataan...dengarnya, anak yg kecil masih lg menyusu badan, bagaimana keadaan si kecil itu..saat ini, air mata kian laju mengalir di pipi..

Rosmawati Yusoff, antara sahabat yg baik denganku ketika belajar di UMT dulu...mungkin xseakrab arwah dengan lai...tp arwah seoarang yg sangat lembut orgnya, manis, mukanya mempunyai ciri2 keibuan..tiba2 teringat masa aku, lai, ngan bed konvoi ke Pahang semata2 nk celeberate majlis perkahwinan sahabat ini..beriya2 kami semua..aku ingat lg katil pengantin patah gara2 kami semua sibuk bergambar...ingat x lagi lai dan bed akan insiden itu...nangis lagi~~~

aku rindukan saat2 kami semua bersama...Rosmawati Yusoff, aku doakan kamu ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman...aku mungkin bukan sahabat akrab kamu tetapi kenangan bersama kamu, membuatkan kamu sentiasa dekat dihatiku...al-fatihah~~

aku doakan  agar suami arwah tabah dan redha akan ketentuanNya..Semoga suami dan anak2 arwah sentiasa berada di bawah lindunganNya...Insha allah



Thursday, October 24, 2013

Selamat Ulang Tahun En. Suami

Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan En.Suami...
Allah selamatkan kamu...

Selamat Ulang Tahun SAYANG
Moga kamu diberikan kesihatan yg baik
Rezeki yg mencurah-curah
Menjadi Suami dan ayah yg terbaik buat kami
dan sentiasa berada dalam rahmat dan lindunganNya
kami sayang AYAH sangat-sangat...


*p/s: malam ni I blanja u makan ye...wink-wink~~

Wednesday, October 16, 2013

Entry Utk En.Suami

entry ni khas utk awak ye En.Suami
Hari tu letih sangat smp lupa nk ucap terima kasih...
Jadi hari ni saya nk ucapkan terima kasih
Sbb susah payah buat majlis hari jadi utk isteri awak ni
W/pun kecil-kecilan tp ia amat bermakna
Siap ada kek besday lg..huhu
terima kasih skali lg..
Terima kasih juga buat family mertua yg sanggup masak utk menantumu ini
n to my little brother, tq for the keychain...comey tau
Sayang semua

*p/s: tp kan abang, hadiah xdpt lg...hehehe



13 Oktober - Selamat Hari Lahir Ilyanie

13 Oktober 2013, genap 29 tahun
Syukur Alhamdulillah, atas segala nikmat, keberkatan dan rezeki yg Kau berikan Ya Allah..
Terima kasih untuk mak dan abah atas kelahiran di dunia ini
Terima kasih untuk  suami dan anak yg sentiasa di sisi
Terima kasih untuk keluarga dan sahabat handai atas ucapan dan doa kalian
Terima kasih untuk kasih sayang dan kesabaran yg kalian semua berikan selama ini
Sesungguhnya aku bersyukur setiap kurniaan dan anugerah yg Kau berikan kepadaku sekeluarga...
Amin..amin..Ya Rabb...moga kalian semua juga berada dalam rahmat dan keberkatanNya...


Monday, October 7, 2013

Happy Anniversary SAYANG

Alhamdulillah, hari ni genap 2 tahun usia perkahwinan kami..sesungguhnya kami bersyukur padaMu Ya Allah atas nikmat yg Kau berikan kepada kami sekeluarga..

suka duka, tawa riang, tangisan mungkin menjadi asam garam dalam hidup berumahtangga..klu tawar je xsedap juga kan..kene ada perasanya juga, br lengkap hidup tu..hehehe...sedangkan lidah lg tergigit, inikan pula suami isteri...alhamdulillah, 2 tahun ini byk mengajar aku erti tentang kasih sayang, tolak ansur, kerjasama, sifat mengalah bila perlu,  disiplin diri dan byk lagi yg aku rasa panjang sangat nk tulis...

lahirnya puteri kami, nurin syazwina menjadi pelengkap hidup kami berdua...bukan mudah untuk menguruskan semua benda dalam satu masa...kerja dan rumahtangga, rasa kita semua tau akan tanggungjawab dan bebanan masing2...mcm mana nk arrange masa, suami ngan anaknya lg...haish, xbaik mengeluh tau..Alhamdulillah, dengan adanya suami dan mak dapat juga la mengurangkan bebanku ini...klu sorang rasanya, tunggang langgang la jawabnya....

kepada en.suami, terima kasih atas kasih sayang yg abang berikan..abang byk mengalah utk saya dan family saya...saya tahu kadang2 bkn mudah nk buat sesuatu keputusan tanpa melukakan hati org yg kita sayang..abg sanggup tinggalkan kepentingan sendiri utk kami sekeluarga, terima kasih utk semua pengorbanan abg demi kami sekeluarga...sanggup mengadap muka yg masham ni dan melayan kerenah mengada2 isterimu ini..maafkan saya andai kata ada perbuatan dan perkataan yg melukakan hati abang..sesungguhnya tidak terlintas langsung utk berbuat demikian..

semoga hubungan yg kita bina ini mendapat keredhaan dan rahmat dariNya...moga kasih sayang antara kita akan melimpah ruah hingga ke syurga hendakNya....insha allah...

berdua
 
 bertiga katanya


our princess, nurin syazwina

berempat, insha allah..doakan kami

Thursday, October 3, 2013

my BFF besday!!

like I said, sweet October..
hari ni besday my BBF, suha...
susah senang bersama tau..huhuhu
rasanya dah 17 tahun persahabatan kami berdua...
fa, moga kamu diberikan kesihatan yg baik dan rezeki yg melimpah ruah
moga sentiasa berada dalam keredhaan dan lindunganNya
jd isteri dan ibu yg terhebat ok...
dan smoga kebahagiaan sentiasa menjadi milik kamu, sayang
really miss u..:(
sayang kamu....mmuahhhh


ni masa ku kawen, suha jd pengapit
 

 selang 2 bulan, aku pula jd pengapit dia.., masa ni pregnant 2 bulan kot..hehehe

Wednesday, October 2, 2013

jalan2 pegi zoo~~

ni kali kedua nurin pegi zoo..1st time masa bulan syawal ari tu...masa tu kami pergi ber3 je. tu pun xdirancang....kali ni pegi dgn family mertua..masa ni cuti hari malaysia

breakfast siap2 kat umah FIL, pastu terus gerak g zoo..kira pagi juga la ktorg smp around 10 pagi klu xsilap...masa ni org xbrapa ramai lg..1st round ktorg jalan kaki je..rasanya lg puas tengok binatang2 dlm zoo ni dgn berjalan kaki...klu naik train pun, bkn driver tu nk berenti...diaorg cuma xplain binatang ape di sebelah kanan dan kiri..tu je, smp habis satu round..bila jalan kaki baru boleh explore lebih ckit...

dh abis jalan kaki baru la kami semua naik train...tp beratur nk naik tu, punya la panjang..smp budak kecik ni leh tido sementara tunggu giliran..klu ikut aku, malas je nk naik train  sbb panjang sangat nk beraturnya tp sbb pergi ramai2, redha je la..:)

seronok tengok gelagat nurin ni, macam2 aksi die buat...sebenarnya bagus bawa budak2 ni pegi zoo...mcm2 diaorg belajar..klu sebelum ni nurin hanya tengok kat tv, kali ni ibu bg yg real punye...nurin mmg suka binatang..klu kat rumah aku suka buka channel national geographic tu bg nurin tengok..jom layan pic budak kecik ni




 
semua gmbar sebelah atas ni masa mula2 kami pergi, masa tu pergi bertiga je..kat bawah masa pergi kali ke2 dgn family mertua...:)










Tuesday, October 1, 2013

Oktober Yg penuh Kemanisan

Yes...penuh kemanisan..
sbb apa??
sbb 3 perkara:-
yang pertama OUR anniversary
second my birthday
third, birthday en.suami
lastly, my BFF birthday....
that's why I luv October..:)

Friday, September 20, 2013

Nurin Hantar Walid Ke UIA Gombak

2minggu lepas kami sekeluarga hantar adikku yg bongsu ke UIA..Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar, cuma adela beberapa insiden yg berlaku beberapa hari b4 hantar walid nurin tu..

ktorg gerak khamis malam, sbb walid nurin daftar pagi jumaat...smp umah abang dlm kul 12 t/malam.... elok je turun kete, budak kecik ni plak leh jaga...bayangkan die boleh plak ajak main smp kul 3 pagi..asal nk bg tido je, menangis xingat dunia...risau juga la takut ade bende tumpang ke..ye la, smp kul 12 t/malam kan...sapu minyak kat perut, urut2 ckit baru nk tido....

bangun subuh tu, ibu die dh ting tong xckup tido....yg syok nurin juga, sempat sambung tido dlm kete lg...ngam2 smp UIA baru bangun...ibu jeles ok..

UIA Gombak ni besar ok...lg luas dari tempat aku belajar dulu..asrama dgn fakulti agak jauh, tp rasanya xde masalah sbb ade bus UIA dalam ni, cuma kene tau timing bas je la..masa tunggu walid tangkap gambar, ktorg lepak kat luar dewan...syok je duduk cni, tenang...angin pun sepoi2 bahasa je...yg xtenang nya budak kecik ni...sibuk nk duduk atas rumput...klu duduk je xpe, ni tangan xreti duduk diam..cabut rumput pastu masuk dlm mulut ye...

meh nk tepek ckit gmbr budak busyuk ibu ni...kot2 la dpt aura UIA, pasni ni ibu ngan ayah hantar nurin pula ye...:)














*p/s: walid nurin, study elok2...jaga diri..jangan lupa makan ubat..

Tuesday, September 3, 2013

buah hatiku!

Dialah penawar! Dialah cinta hati! Dialah nyawa! Dialah Segalanya...
Dia Nurin Syazwina....anak ibu selamanya
 
 
 

Bos! naik gaji boleh?

semalam, PM mengumumkan kenaikan minyak Ron 95 dan diesel sebanyak 20 sen...bagi aku, ianya bkn satu keputusan yg mudah utk dibuat bg seorang PM...setiap tindakan yg dibuat pasti ada reaksi yg berbeza daripada rakyat...bukan mudah nk puaskan hati semua...

td tengok kat fb, macam2 status ada...ada yg menerima secara paksa rela, ada juga yg mengeji...ada juga sahabat yg berbalah sesama sendiri...disebabkan isu minyak ini, kita lupa akan adab dan etika ketika menulis...xsalah kita meluahkan ketidakpuasan hati tp bahasa haruslah dijaga...sbb yg membaca status anda mungkin terdiri daripada pelbagai peringkat umur....

aku juga merupakan salah seorang pengguna Ron 95..ye, betul..kenaikan sebanyak 20 sen seliter agak membebankan pengguna termasuk aku...klu naik 5 sen, mungkin xde la terasa sangat kan...tp 20 sen beb...mungkin dlm j/masa pendek kita xnmpk bebanannya itu, tp j/masa panjang bebanan tu pasti akan terasa...bila minyak naik harga, semua barang secara automatiknya akan naik...puncanya, minyak naik harga...kadang2 xde kaitan pun...

rasanya PM perlu kaji balik tindakan yg dibuatnya malam td....kadangkala, PM perlu juga mendengar suara rakyat...mungkin mereka yg berduit xmerasa sangat kenaikan harga minyak ni...tp kami yg bergaji cukup2 makan ni, pasti terasa bebanannya....



*p/s: En.bos tolong naikkan gaji kami boleh???

Tuesday, August 6, 2013

Last Keje di Bulan Ramadhan

hari ni last keje di bulan ramadhan..hepy kot..balik rumah ni nk siapkan biskut yg xsiap lg.. hehehe....org lain dh lama siap, ko baru terhegeh2 nk buat. Yg dh siap ada kot 4 jenis..almond London, cornflakes madu, alamanda cookies, famous amous (tinggal 1 balang je, kene buat lg)

Tahun ini xtau nk beraya mana dulu. Umah mertua ke umah mak sendiri. Almaklumlah rumah dekat2...susah jugak eh nk wat keputusan..hmmmmm

Sempena hari raya yg bakal menjelma ni, aku nk ucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua yg mengenali diri ini. Andai kata ada salah dan silap, mohon dimaafkan..Semoga raya kali ini penuh dengan rahmat dan barakah...

Sebelum tu, meh tengok budak kecik ni naik basikal

video

Friday, July 12, 2013

DILEMA..:(

ditelan mati emak, di luah mati bapa

itula dilema aku sekarang
xtau nk mulakan mcm mana
takut apa yg ditulis ni akan menyinggung perasaan org yg tersayang
haishhhh! susahnya nk buat keputusan

Wednesday, July 10, 2013

first time puasa sebagai isteri dan ibu

alhamdulillah, syukur diberi peluang sekali lg utk ramadhan kali ini.
smoga diberikan kesihatan yang baik utk berpuasa penuh, insya allah
tahun lepas xberkesempatan berpuasa sbb masih lg dlm pantang
puasa tahun lepas pun xhabis bayar lg, ampunkan aku ya allah..
bukan xmahu qada tetapi aku masih lg menyusukan nurin
dh banyak kali mencuba, tapi setiap kali aku berpuasa ianya memudaratkan aku dan nurin...aku ada gastrik
ada sekali tu aku berpuasa, perut masuk angin..smp muntah2 la malam tu
paling xtahan, effectnya pada nurin juga
nurin kembung teruk malam tu..tidor pun xselesa...kejap2 bangun nangis
jd husband xbg puasa sbb kesihatan sy tidak mengizinkan + nurin masih menyusu badan
aku jg pernah mencuba utk qada pada bulan syaaban ari tu
tetapi masih juga tidak berjaya sbb perkara yg sama juga berulang
makanya, lepas raya ni terpaksa la qada puasa dan bayar fidyah
korang plak jangan fikir aku saja2 xnk qada puasa 
aku dh cuba ok.. 
 
 
Petikan dari Tanyalah Ustazah :

Perempuan hamil atau menyusukan anak jika berbuka kerana anak kena qada dan membayar fidyah..jika berbuka kerana diri sendiri sangat tak larat atau dikhuatiri susu kering hendaklah qada sahaja..

Monday, July 1, 2013

Majlis Hari Jadi Nurin..kecik2 je

Majlis ni last minit rancang..asalnya kami berdua xnk buat sbb kekangan waktu dan kewangan..tetapi bila ramai yang tanya maka, terjadi la majlis hari jadi NURIN SYAZWINA BINTI MOHD SUHAIRI...
 
Majlisnya kami buat di rumah mertua pada hari sabtu selepas asar..majlis kecik2 je, cuma jemput adik beradik belah mertua..lucky my mom ngan adik datang bg memeriahkan majlis..kami dan mertua hanya sempat menyediakan mee kari, agar2 milo, ayam goreng ayamas dan nugget..dah kata last minit kan..selebihnya, sedara mara yg bawa..
 
Alhamdulillah, majlis yg last minit ni berjaya juga di laksanakan...big thanx to my mil sbb dia la bertungkus lumus memasak...i cuma tolong2 je..huhuhuhu....


kek segera, beli di ipoh bakery

nurin dan ibu

kasi tiup lilin dulu

potong kek

dengan ateh, my SIL

nurin dan opah @ my mom

nurin nk cayang baby ni tp baby ni nangis sbb nurin agresif ckit

my belon

dengan toksu, MIL cousin


Saturday, June 29, 2013

:: SELAMAT HARI ULANG TAHUN KELAHIRAN SAYANG ::

""Selamat Hari Ulang Tahun Yang Pertama Sayang"
 
Doa ibu dan ayah sentiasa mengiringi setiap perjalanan kamu sayang, insha allah
Amin
 
 selepas beberapa jam dilahirkan
 
 hari ke-5
 
cukur kepala pada hari ke-11
 
 pada usia 30 hari
 
 umur 2 bulan
 
 umur 3 bulan, demam untuk pertama kalinya

 umur 4 bulan, raya haji di rawang
 
umur 5 bulan
 
 umur 6 bulan di langkawi
 
 umur 7 bulan
 
pada umur 8 bulan

umur 9 bulan
 
ketika umur 10  bulan

umur 11 bulan

nurin 12 bulan@ 1 tahun