Wednesday, May 9, 2012

Check Up 8 bulan

check up dan check up lg...
smalam genap kandungan 32 minggu aka 8 bulan..
hehehe....mcm xpercaya je..
tinggal lg 8 minggu before duedate...
harap2 sume berjalan dengan lancar

so, ringkasan check up smalam
   berat: 50 kg (aku tengok 51 kg)
   hb : 12.3 bp : 110/70
   Jantung baby : 158
kepala baby pun berada kat bawah
dan smalam kene suntikan kancing gigi utk kali ke-2
lg 2 minggu kene dtg check up...:)

jom tengok perkembangan janin 32 minggu

    
Berat bayi anda sekarang lebih kurang 3.75 paun / 1.7 kilogram dan panjangnya lebih kurang 17 inci / 42 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Walaupun paru-parunya belum akan matang sepenuhnya sehingga hampir dekat masa dilahirkan, anak kecil anda menyedut cecair amnion untuk menguatkan paru-parunya dan berlatih untuk bernafas.

Bagi sesetengah bayi, rambut sudahpun memenuhi kepala, tetapi ada juga bayi hanya mempunyai beberapa gumpal rambut sahaja. Rambut lebat semasa lahir tidak bermakna rambut lebat di kemudian hari, namun begitu, lazimnya kanak-kanak yang mempunyai rambut halus di zaman kanak-kanak akan mempunyai rambut yang jarang semasa dewasa.

Jika bayi anda lelaki, testikel sepatutnya turun dari abdomen dan masuk ke dalam skrotum. Namun kadangkala, satu testikel atau kedua-duanya tidak akan turun masuk ke tempatnya sehingga selepas kelahiran. Bagi dua per tiga bayi lelaki yang mempunyai testikel tak turun semasa lahir, keadaan ini memulih dengan sendirinya menjelang umur satu tahun.

Anda mungkin menambahkan berat badan anda sebanyak satu paun / 450 gram setiap minggu, sebab dalam masa tujuh minggu sebelum lahir, bayi anda akan menambahkan lebih dari setengah berat lahirnya. Pastikan anda makan secara sempurna dalam minggu-minggu terakhir.

No comments:

Post a Comment